Nieuw seizoen, nieuwe website :)

  1. Ontvangst /
  2. Nieuws /
  3. Bezoek de vismarkt van Grau d'Agde en ontdek het beroep van visser
Activiteiten in hérault
17/08/2023

Bezoek de vismarkt van Grau d'Agde en ontdek het beroep van visser

Wie zijn deze mannen (want ja, het is bij bijgeloof nog steeds een uitsluitend mannelijk beroep) die midden in de nacht de golven trotseren?

Het leven van een visser op een trawler is niet gemakkelijk. De dagen zijn lang en beginnen om 02.00 uur. Het is pikdonker. Gedurende 12 uur op zee werpen, slepen en halen de matrozen het net meerdere keren uit en ondertussen sorteren, spoelen en glaceren ze de vis. Zorgvuldige organisatie. Het tempo is vlot en de levensomstandigheden aan boord zijn afhankelijk van het weer.

Het is 15.00 uur als het schip eindelijk aanmeert, gevolgd door een zwerm meeuwen. Bij de kade helpen een paar oudsten een handje om de vangst te lossen. Het is tijd voor de veiling, maar de dag is nog niet voorbij voor de bemanning die de boot moet schoonmaken en de uitrusting voor de volgende dag moet klaarmaken.

Uitdagende omstandigheden die zich 5 dagen per week en 173 dagen per jaar herhalen (aantal toegestane visdagen per jaar; de regelgeving wordt steeds restrictiever).

Het beloningssysteem voor vissers is sinds de 19e eeuw hetzelfde. Hun salaris wordt berekend op basis van de omzet die tijdens de verkoop wordt behaald. Zelfs als ze zich richten op de meest winstgevende soorten, is trawlvissen een loterij. Als de zee goed is en de verkoopprijs van vis hoog is, is het loon goed.

Zelfs als ze met pensioen zijn, komen velen van hen nog steeds helpen omdat het beroep van visser nog steeds vaak van vader op zoon wordt doorgegeven: een passie die niet geïmproviseerd kan worden!

Wist u dat de Veiling bezocht kan worden?

De Grau d’Agde-veiling is de enige Franse veiling in het Middellandse Zeegebied die open is voor het publiek.

Het Belvédère biedt rondleidingen aan om achter de schermen van de visafslag te ontdekken, de vissersvloot, de faciliteiten, de werking ervan... Onder leiding van enthousiastelingen zal het bezoek u helpen alle etappes te ontdekken die de vis uit de zee naar uw bord brengen. Je ervaart de kunst van het veilingverkopen! Een ervaring die centraal staat in de activiteit.

Ontdek dit beroep van passie op slechts 10 km van uw camping in Vias Plage en woon een live verkoop bij achter de erkers van de Belvédère.

Praktische informatie

Prijzen: € 7/volwassene (12 jaar en ouder) - € 6/kind (6 tot en met 11 jaar) Gratis voor kinderen jonger dan 6 jaar

Twee rondleidingen per dag (maandag tot en met vrijdag):

  • 10.00 uur – Achter de schermen van het vissen

  • 15.00 uur – De open veiling

Hoe werkt veilingverkoop?

Zijn rol bestaat uit het veilen van verse producten aangevoerd door vissers voor professionele kopers.Vroeger werden de veilingen mondeling gegeven, vandaar de term 'veiling'.

De verkoop heeft niet kunnen ontsnappen aan de IT-revolutie: in één oogopslag beoordeelt de omroeper de prijs van de bak (op basis van vraag, aanbod en productkwaliteit) en tapt hij de informatie van het lot af (naam van de boot, soort, maat, gewicht, versheid). Kopers zitten op stands en kijken naar de dozen met vis die voorbij komen. Afstandsbediening in de hand, de snelste wint.

Een show die doorgaans gereserveerd is voor professionals. Het is heel indrukwekkend, want alles gaat heel snel, de dozen gaan over de lopende band, de kopers zijn druk bezig, je moet goed opletten en heel snel zijn om de weddenschap te winnen!

Enkele tonnen vis verhandeld in minder dan 3 uur, het bieden gaat bergafwaarts. Als meerdere mensen tegelijk drukken, is er sprake van een ‘botsing’, waarna de biedingen weer gaan stijgen.

Wie koopt?

Op de veiling komen vishandelaren (groothandelaren), gespecialiseerde visrestaurants, vishandelaren, supermarkten en makelaars hun voorraad inslaan. Internetkopers, vooral Italianen en Spanjaarden, nemen in realtime deel aan de veilingen. Dit systeem voor verkoop op afstand maakte het mogelijk om de onverkochte artikelen terug te brengen van 15% naar 0,2%.

Wie verkoopt?

Trawlers vissen in grote hoeveelheden, tussen de 700 kg en een ton per dag. Kleine bedrijven (boten van minder dan 18 meter) landen meer gerichte soorten in kleine hoeveelheden en kiezen ervoor om rechtstreeks in de voorhaven te verkopen, vanuit Cap d'Agde of via de veiling.

Wist je dat?

Waarom zijn de veilingen alleen in de Golf van Lion gevestigd (Grau du Roi, Sète, Grau d'Agde en Port la Nouvelle)? Omdat de zandige en ondiepe zeebodem van de Golf van Lion de visserij met sleepnetten mogelijk maakt. Sleepnetten zijn onverenigbaar met de rotsachtige bodems en extreem diepe gebieden, kenmerkend voor de PACA-regio.

Enkele cijfers, de Grau d'Agde veiling in 2022 is:

  • 1.348 ton zeevruchten verkocht op een veiling

  • 7,58 miljoen euro

  • 2 tonijnvissers

  • 8 trawlers

  • 107 kleine transacties

Nieuws
en meer

Lifestyle, nieuws, favorieten...

En nog veel meer over uw camping in Vias Plage en onze regio Occitanie / Middellandse Zee.

Activiteiten in hérault
14/02/2023

Onze excursies vertrekken vanaf de camping

Onmisbare wandelingen geselecteerd om uw verblijf in Vias Plage tot een succes te maken. Ga onder begeleiding van onze instructeurs op ...

Meer lezen
Activiteiten in hérault
31/07/2019

Langs de Hérault in de regio Occitanie

De rivier de Hérault te voet of met de fiets vanaf de camping Wanneer u uw vakantie doorbrengt op camping Farret, zult u niets missen...

Meer lezen
Activiteiten in hérault
08/09/2018

Windfestival in Portiragnes: gigantische en kleurrijke vliegers vliegen de lucht in

Op 9 en 10 september moet je in Portiragnes in de Hérault zijn! De stad organiseert de 5e editie van het Windfestival.

Meer lezen
Lees het tijdschrift

Reserveer uw campingaccommodatie in Vias-Plage. Camping Farret ligt direkt aan zee en op enkele kilometers afstand van Cap d’Agde en Sète. Breng uw vakantie met uw familie door in Zuid-Frankrijk, in de Hérault, vlakbij het Canal du Midi. U heeft alle voordelen van een viifsterren camping : direkte toegang tot het strand, verwarmd zwembad, zwembad met glijbanen, activiteiten en animatie…. Gelegen aan de Middelandse zee biedt onze club meerdere activiteiten : paddle, waterfietsen, jet ski, boot, gesleepte boei. U kunt heerlijk profiteren van het strand, zonnebaden of zwemmen. Ontdek ons compleet gamma van cottages van 2 tot 6 personen. Huur onze volledig uitgeruste stacaravans in een super kader voor enkele dagen of voor een langer verblijf. Club Farret is de enige camping in Vias die kampeerplaatsen heeft met zeezicht. U kunt iedere dag van de week aankomen.

© 2023 Club Farret, alle rechten voorbehouden.

Site door TROA